Watkostdebouwvaneenhuurwoning
Watkostdebouwvaneenhuurwoning

Aanpassingen aan de benchmark

29 november 2016
 

De webapplicatie wordt in drie stappen up-to-date gemaakt.

  1. Vandaag wordt het invoerscherm voor projecten aangepast en het prijspeil wordt 1-1-2016
  2. De Zlogin met eHerkenning wordt binnenkort vervangen door een inlogsysteem met alleen gebruikersnaam en wachtwoord
  3. Tenslotte wordt het outputscherm gewijzigd

De wijzigingen in het outputscherm zijn ingegeven door reacties van deelnemers op het huidige scherm. De voorgestelde wijzigingen staan hieronder toegelicht. De belangrijkste is dat de bedrijfswaarde en het resultaat niet meer worden weergegeven op het outputscherm.

U kunt tot 9 december reageren op de voorgenomen wijzigingen bij Thijs Luijkx, t.luijkx@watkostdebouwvaneenhuurwoning.nl

 

1.       Indexatie en aanpassingen invoerscherm

Indexatie naar prijspeil 1-1-2016 en het aftoppen liberalisatiegrens

De prijspeildatum van de applicatie is aangepast naar 1-1-2016. De indexen zijn afgeleid van de indexaties volgens CBS en de Autoriteit woningmarkt. De tabel met gehanteerde indexen is hier te downloaden.

De huurprijzen tegen de liberalisatiegrens werden, als gevolg van de bevriezing van de liberalisatiegrens, geïndexeerd tot boven deze grens. De applicatie is zo aangepast dat de huurprijzen onder de liberalisatiegrens blijven als dit oorspronkelijk (prijspeil invoer) zo was.

De energieprestatievergoeding invoeren

Per 1 september kunnen corporaties een energieprestatievergoeding (EPV) in rekening brengen bij huurders als de woning aan de in de wet gestelde voorwaarden voldoet. Deze wet is vooral bedoeld om de verduurzaming in de bestaande voorraad te stimuleren. Maar de wet geldt ook voor nieuwbouw. Verschillende corporaties bouwen momenteel nieuwe woningen die in aanmerking komen voor deze EPV.

Vanaf heden kan in de benchmark aangegeven worden of woningen in aanmerking komen voor de EPV. Daarvoor zijn de kenmerken toegevoegd: “Energieprestatie en EPV” en “Energieprestatievergoeding”. Met het eerste kenmerk geeft u aan wat de kwaliteit is van de woningen: bouwbesluit, beter dan bouwbesluit maar geen EPV of EPV. En in dat laatste geval kan aangegeven worden welk niveau van de EPV (warmtevraag). Binnenkort kunt u dus projecten zoeken die in aanmerking komen voor de energieprestatievergoeding.

Een aantal ingevoerde projecten komt reeds in aanmerking voor de energieprestatievergoeding. De projecten waarvan dit bekend was of achterhaald kon worden zijn als zodanig aangemerkt. Wilt u de EPV invoeren van projecten waarbij een energieprestatievergoeding in rekening wordt gebracht?

Dropdownmenu Energieprestatie en EPV

Dropdownmenu Energieprestatie en EPV.png

Subsidies apart aangeven

Naast de EPV kunnen nu ook subsidies apart ingevoerd worden. Subsidies, zoals de korting op de verhuurdersheffing, graag apart invoeren, zodat de stichtingskosten zuiver blijven. Gevraagd wordt om de subsidie te benoemen in de toelichting.

Tijdelijke woningen

Tijdelijke of verplaatsbare woningen zijn een nieuw fenomeen. Bij de woonfunctie is het mogelijk om tijdelijke woningen in te voeren. Het is de moeite waard om deze producten in te voeren omdat verschillende deelnemers tijdelijke woningen hebben gerealiseerd.

Nieuwe gemeentenamen en enkele cosmetische aanpassingen

Verder is de lijst met gemeentenamen per 1-1-2017 ingevoerd en zijn enkele cosmetische aanpassingen gedaan die de applicatie logischer in gebruik maken.

 

2.       Het inlogsysteem vervangen

De applicatie is opgezet met het inlogsysteem van Zlogin en eHerkenning. Het aanvragen van de Zlogin met eHerkenning bleek een te hoge drempel om extra accounts aan te maken bij deelnemende corporaties. De demo-accounts voor geïnteresseerde corporaties werden nauwelijks gebruikt omdat eerst een Zlogin moest worden aangemaakt. Daarnaast deelden corporaties de inloggegevens, waardoor de beveiliging niet werkt. In dat geval behoudt een medewerker de toegang tot de applicatie, na vertrek bij de corporatie.

Daarom wordt nu een inlogsysteem geïntroduceerd met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar zonder eHerkenning. Medewerkers van deelnemende corporaties kunnen eenvoudig een (gratis) account aanvragen. Deze gebruikersnaam is gekoppeld aan zijn of haar corporatie-emailaccount. Drie maanden nadat een gebruiker voor het laatst het account heeft geverifieerd krijgt hij/zij, de eerste keer dat hij inlogt, een email om te bevestigen dat het emailadres nog werkt.

U krijgt binnenkort bericht over een nieuw aan te maken gebruikersnaam en wachtwoord voor de webapplicatie.

 

3.       Voorgenomen aanpassingen aan het outputscherm

Twee typen aanpassingen staan op stapel: het toevoegen van extra kenmerken en het verwijderen van de bedrijfswaarde en het resultaat.

De afgelopen tijd zijn de kenmerken ingevoerd die nog niet terugkwamen in het outputscherm, zoals de planstatus bij de aanbesteding. Deze kenmerken krijgen nu een plek op het outputscherm.

Daarnaast maakt zover bekend geen van de deelnemers gebruik van de bedrijfswaarde en het resultaat op het outputscherm. De bedrijfswaarde en het resultaat geven een vertekend beeld, doordat projecten op prijspeil worden vergeleken. Dat betekent bijvoorbeeld dat de bedrijfswaarde van projecten met en zonder verhuurdersheffing met elkaar worden vergeleken.

Daarom is het voorstel om de regels bedrijfswaarde en resultaat te verwijderen uit het outputscherm. Wel blijft de vraag om de bedrijfswaarde in te voeren, omdat dit een beeld geeft van de ontwikkeling van de bedrijfswaarde en de ontwikkeling van het rendement (op bedrijfswaarde). Dit is een onderdeel van de jaarlijkse rapportage die elke corporatie ontvangt bij de projectencheck. Deze rapportage kan overigens op elk moment worden aangevraagd.

 

Voor meer informatie en vragen: Thijs Luijkx, t.luijkx@watkostdebouwvaneenhuurwoning.nl

Watkostdebouw vaneenhuurwoning
Benchmark renovatie en verduurzaming