Watkostdebouwvaneenhuurwoning
Watkostdebouwvaneenhuurwoning

Het benchmarkscherm is gewijzigd

4 april 2017
 

Afgelopen weekend zijn een aantal aangekondigde wijzigingen doorgevoerd in het benchmarkscherm. Het is nu ook mogelijk te filteren op EPV en het planstadium van aanbesteden. De bedrijfswaarde en het resultaat zijn verwijderd omdat deze een vertekend beeld gaven.

In de start benchmark zijn minder projecten opgenomen door de filter 'jaar oplevering' vanaf 2012

In de uitgangssituatie is een aantal filters ingeschakeld om te voorkomen dat uitschieters de gemiddelden vertekenen. Na de update worden alleen de projecten die vanaf 2012 zijn opgeleverd standaard meegenomen. Het aantal projecten bij de start van een benchmark is daarom nu 301 van de totaal 636 projecten in de benchmark. Als de projecten uit de jaren voor 2012 worden meegenomen zijn dit totaal 556 projecten. Alle 636 projecten worden meegenomen in de benchmark als alle filters uit worden gezet.

De andere filters die bij aanvang aan staan zijn:

  • Woonfunctie: gangbare woningen. Met andere woorden, woningen voor studenten, zorgwoningen en overige functies worden in aanleg niet meegenomen
  • Woninggrootte: tussen de 45 en 160 m2 gbo
  • Wijze van aanbesteden: turnkey, geen uitsplitsing stichtingskosten (omdat de stichtingskosten niet uitgesplitst zijn)
  • Grondkosten onder de 50.000 en bouwkosten tussen de €50.000 en €200.000 exclusief btw

Als u bij de start eigen projecten mist in de projectenlijst, dan komt dit ook door de standaardfilters. Zet de betreffende filters uit om de projecten te benchmarken.

Nieuwe selectiemogelijkheden: EPV en moment van aanbesteden

Afgelopen jaar is het moment van aanbesteden (prestatie-eisen, bestek of een tussenliggende ontwerpfase) uitgevraagd. Hier kan nu op gefilterd worden. Ook is het mogelijk om te filteren op projecten die in aanmerking komen voor een EPV.

De bedrijfswaarden en het resultaat zijn verwijderd omdat deze niet vergelijkbaar gemaakt kunnen worden op prijspeil

De bedrijfswaarde en het resultaat zijn verwijderd van het benchmarkscherm. De aanvangshuur is gebleven en ook de EPV wordt nu weergegeven op het benchmarkscherm. Dit maakt duidelijk dat de benchmark vooral wat zegt over de verhouding tussen de kwaliteit en de kostprijs van nieuwe woningen.

De bedrijfswaarden en het resultaat kunnen niet vergelijkbaar gemaakt worden op een prijspeildatum. Om dat te doen zou dan gecorrigeerd moeten worden verhuurdersheffing, nieuwe sectorparameters en andere wijzigingen in de uitgangspunten die relevant zijn voor de toekomstige kasstromen. Met andere woorden, de bedrijfswaarde van een project uit 2014 kan niet vergeleken worden met een project uit 2017 omdat de verhuurdersheffing in 2014 nog niet werd ingerekend.

De bedrijfswaarden en sinds vorig jaar ook de marktwaarden worden nog wel uitgevraagd. Hiermee kunnen we de ontwikkeling van de opbrengsten en het resultaat monitoren. Deelnemers krijgen dit beeld elk jaar tijdens de projectencheck. Mogelijk wordt deze rapportage op termijn opgenomen in de webapplicatie. 

Overige wijzigingen

De bijkomende kosten zijn nu gesplitst naar directe en indirecte bijkomende kosten. Het merendeel van de deelnemers voert de indirecte bijkomende kosten op in de benchmark, maar niet allemaal. Houdt hier rekening mee bij de interpretatie.

Bij de algemene gegevens op projectniveau wordt nu ook weergegeven:

  • De algemene toelichting op het project. Let er bij het invoeren op dat deze tekst geanonimiseerd is.
  • De wijze van aanbesteden en het planstadium waarin is aanbesteed

 

Voor vragen kunt u contact opnemen met Thijs Luijkx, t.Luijkx@watkostdebouwvaneenhuurwoning.nl

 

Watkostdebouw vaneenhuurwoning
Benchmark renovatie en verduurzaming