Concurrerend bouwen met hout

5 maart 2024
 

Bouwen met hout en biobased materialen is een manier om de CO2 impact van nieuwbouw te beperken. In de markt gaat een vuistregel rond dat houtbouw 10% duurder is dan bouwen met traditionele materialen. Dit dreigt een self fulfilling prophecy te worden.

Handboek woningbouw in hout
Interessanter is de vraag op welke manier wel concurrerend gebouwd kan worden met hout. In hoofdstuk vijf van het Handboek bouwen in hout staan de resultaten van een eerste analyse van deze vraag op basis van 18 projecten. Op basis van dit beperkt aantal projecten het lijkt erop dat bouwen met HSB en een hoge mate van industrialisatie kenmerken zijn van concurrerende houtbouwprojecten.

Klik hier voor meer informatie over het Handboek en om het te downloaden

Gezocht: projecten voor verdiepend onderzoek

Om meer grip te krijgen op de keuzes die bijdragen aan concurrerend bouwen in hout wordt momenteel verdiepend onderzoek gedaan. In het kader van dit onderzoek leggen we een database aan met houtbouwprojecten. Een aantal daarvan gaan we uitdiepen. Mocht u een houtbouwproject ontwikkelen of ontwikkeld hebben, laat het weten!

Corporaties krijgen tot 1 juli toegang tot Watkostdebouwvaneenhuurwoning als zij een project aanleveren via het platform. Meldt uw houtbouwproject daarom hier aan en wij nemen contact met u op.

Wilt u op de hoogte gebracht worden als het onderzoek gepubliceerd wordt? Laat het ons weten.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd samen met C-Creators, Alba Concepts en Bouwscoop en gefinancierd door Built by Nature en de Metropoolregio Amsterdam

Voorbeeldprojecten bekijken?

Bent u zich aan het oriënteren op houtbouw? Neem dan deel aan Watkostdebouwvaneenhuurwoning en bekijk de houtbouwprojecten van andere corporaties.

Vraag hier het voorstel voor deelname aan

 

Watkostdebouw vaneenhuurwoning
Benchmark renovatie en verduurzaming