Watkostdebouwvaneenhuurwoning
Watkostdebouwvaneenhuurwoning

Webinar circulaire gebiedsontwikkeling

26 mei 2020
 

Binnen duurzaamheid verschuift de aandacht naar circulariteit om de CO2 uitstoot van de bouw te verminderen. De eerste nieuwbouwprojecten waarbij zoveel mogelijk gebruikte materialen worden ingezet, zijn een feit. En ook de eerste bestaande woningen zijn circulair verbeterd. Wat kunnen we van deze projecten leren?

Het tweede webinar van deze serie over circulair bouwen ging over het project SUPERlocal van HEEMwonen in Kerkrade. Gerard van Bortel van de TU Delft plaatste het project in de context van het veelgebruikte model van circulariteit, het Vlinderdiagram van de Ellen MacArthur Foundation.

In het project SUPERlocal experimenteert HEEMwonen met samenwerkingspartners aan het circulair transformeren van het gebied Bleijerheide. Dit gebied wordt verdund omdat het aantal huishoudens in de regio Parkstad afneemt en omdat de flats verouderd zijn. Met circulaire pilots en projecten ontwikkelen de samenwerkingspartners kennis en ervaring met het circulair transformeren van het gebied. Tomyen van Lierop vertelde over de eerste gerealiseerde projecten en wat HEEMwonen daaruit heeft geleerd voor het vervolg. Het gaat om de bouw van een expogebouw met een uitgehesen bouwelement uit een te slopen flat. Drie proefwoningen met materiaal uit dezelfde flat en de circulaire sloop van een flat.

De drie proefwoningen van SUPERlocal

Afbeelding2 aangepast V2.jpg 

SUPERlocal illustreert dat circulair bouwen schuurt met de huidige wet- en regelgeving. De plafonds van de proefwoningen zijn bijvoorbeeld lager dan de eisen die het vigerend bouwbesluit stelt aan nieuwbouw. Daarom is gewerkt met bouwbesluit bestaande bouw.

Ook zijn de pilots van SUPERlocal mogelijk met subsidie. We moeten naar een situatie waarin circulaire projecten gerealiseerd kunnen worden zonder subsidie. Gerard van Bortel onderstreept daarom het belang  van kennisdeling. En dat is een van de subsidie-eisen aan SUPERlocal. Houd daarom de site www.superlocal.eu in de gaten. Hier worden de leerpunten van deze gebiedsontwikkeling gedeeld.

Wilt u het webinar en de presentatie bekijken? Dat kan.

Vraag een link naar de video en de integrale presentatie aan voor €25,- exclusief btw. U kunt dan ook meedoen aan het laatste webinar uit deze serie en u ontvangt de link naar de video van het eerste webinars en de presentaties. Deelnemers aan Watkostdebouwvaneenhuurwoning kunnen de presentatie hier downloaden en de video aanvragen.

Serie van drie webinars over circulair bouwen

Het laatste webinar uit de serie circulair bouwen is op 27 mei, om 13.00. Tijdens dit webinar vertelt de Alliantie over de ervaringen van tweeënhalf jaar circulaire projecten. U betaalt €25,- exclusief btw voor deelname aan de hele serie (en kunt dan de vorige webinars terugkijken).

Aanmelden voor het derde webinar circulair bouwen

De webinars zijn gratis voor deelnemers aan Watkostdebouwvaneenhuurwoning. Graag wel aanmelden voor het webinar om de Zoomlink te ontvangen.

Watkostdebouw vaneenhuurwoning
Benchmark renovatie en verduurzaming