Webinar: de leerpunten van tweeënhalf jaar circulaire praktijkervaring

29 mei 2020
 

Binnen duurzaamheid verschuift de aandacht naar circulariteit om de CO2 uitstoot van de bouw te verminderen. De eerste nieuwbouwprojecten waarbij zoveel mogelijk gebruikte materialen worden ingezet, zijn een feit. En ook de eerste bestaande woningen zijn circulair verbeterd. Wat kunnen we van deze projecten leren?

Op 27 mei was het derde en laatste webinar deze serie over circulair bouwen. Het webinar ging over tweeënhalf jaar ervaring met circulaire projecten van de Alliantie. Gerard van Bortel van de TU Delft plaatste het project in de context van het veelgebruikte model van circulariteit, het Vlinderdiagram van de Ellen MacArthur Foundation.

Circulariteit is een van de drie thema’s in het duurzaamheidsbeleid van de Alliantie. Jeroen Hollander neemt ons mee in hoe tweeënhalf jaar geleden is begonnen met het formuleren van het beleidskader, topdown en tegelijk ook met projecten om bottum up te leren van de praktijk. Tijdens het webinar zijn drie van de zes circulaire projecten toegelicht in verband met de tijd. De eerste circulaire wijk in Amsterdam, Buiksloterham; Second life over circulair verhuizen en de eerste circulaire badkamer.

De eerste circulaire badkamer, De Alliantie in Hilversum

Afbeelding circulaire badkamer.jpg

Jurgen Klaassen zette aan het eind van het webinar de leerpunten van tweeënhalf jaar circulaire projecten op een rij. Veel leerpunten blijken betrekking te hebben op de proceskant van projecten en in mindere mater de techniek. ‘We spreken over circulaire economie en niet over circulaire techniek’ aldus Jurgen Klaassen.

De publieksversie van het duurzaamheidsbeleid van De Alliantie staat op deze site.

Wilt u het webinar en de presentatie bekijken? Dat kan.

Vraag een link naar de video en de integrale presentatie aan. U krijgt dan ook toegang tot de video’s en presentaties van de andere webinars over circulair bouwen. De kosten hiervoor bedragen €25,- exclusief btw.

De link naar de video’s en presentaties over circulair bouwen aanvragen

Deelnemers aan Watkostdebouwvaneenhuurwoning kunnen de presentatie hier downloaden en de video aanvragen.

Benchmark renovatie en verduurzaming
Gemeentelijke grondprijzen sociale huur