Tuddernderweg: zowonen

30 januari 2017
 

zowonen heeft 8 grondgebonden woningen gerealiseerd aan de Tudderenderweg in Sittard, met een epc van 0. De woningen horen bij een groter plan van 50 woningen, met als verschil de betere energieprestatie.

Deelnemers kunnen hier de uitgebreide projectbeschrijving het definitief ontwerp en de verhuurbrochure downloaden met de inlogcombinatie. De uitgebreide beschrijving versie bevat een uitsplitsing van de stichtingskosten inclusief de meerkosten om tot epc van 0 te komen. In de verhuurbrochure staan ondermeer de woningplattegronden, artist impressions en specificaties van het afwerkingsniveau.

 60_3 kl.jpg

De nieuwbouw is onderdeel de herstructurering van de Molenwijk. De woningen dienen als herhuisvesting voor huurders van te slopen woningen en passen binnen de leefbare buurtenaanpak en de demografische ontwikkelingen in Sittard. Herstructureringskandidaten komen in aanmerking voor de woningen omdat deze in eerste instantie passend toegewezen worden.

Pilot energiezuinige woningen

De woningen zijn als pilot uitgevoerd met een epc van 0. De lagere epc wordt gerealiseerd met zonnepanelen. De pilot geeft ervaringscijfers over de hoogte van de woonlasten ten opzichte van de andere woningen in het plan met een epc van 0,4. Het energieverbruik van de woningen wordt daartoe gemonitord.

Overige kenmerken

De gebruiksoppervlakte van de woningen is 87 m2. Op de eerste verdieping zijn drie slaapkamers. De tweede verdieping is een bergzolder en in de tuin staat een houten berging. Parkeren is in de openbare ruimte en valt daarmee buiten het project. De woningen zijn aangesloten op elektriciteit en gas (cv ketel) en hebben ook zonnepanelen op het dak. Het klimaat wordt gereguleerd met vloerverwarming en mechanische ventilatie.

Design and Build aanbesteding

De woningen zijn ontwikkeld in een Design and Buildproces met Bouwbedrijf Jongen. Het betreft een herhaalproject van eerder gebouwde woningen, volgens het PlusWonen concept van VolkerWessels. Het project kon daardoor in vier maanden gebouwd worden.

Vergelijking met de benchmark

De benchmark bestaat uit 20 projecten met eengezinswoningen van gemiddeld 89 m2 gebruiksoppervlakte en een epc van 0,34. De projecten in de benchmark zijn opgeleverd tussen 2010 en 2017, status start bouw of nacalculatie. De energieprestatie van de 8 woningen op de Tudderenderweg is dus beduidend beter dan de benchmark.

Afbeelding5.png

Prijspeil 1-1-2016

De totale stichtingskosten zijn vergelijkbaar met de benchmark. De grondkosten zijn hoger dan de benchmark, omdat de kavels bedoeld waren voor koopwoningen. De bouwkosten zijn hoger dan de benchmark. Dat komt doordat de kosten voor de planvorming en de extra investering om tot een epc van 0 bij de bouwkosten inbegrepen zijn. De bijkomende kosten zijn laag omdat de ontwikkelkosten in de bouwsom zijn inbegrepen. De som van de bouw- en bijkomende kosten is lager dan de benchmark, terwijl de woningen een epc hebben van 0.

Afbeelding3.png

 

*Afrondingsverschillen mogelijk

Benchmark renovatie en verduurzaming
Gemeentelijke grondprijzen sociale huur